UKRAYNA TURIZM PAZARINDA AŞI TUTTU

Bu yıl rekor beklenen Ukrayna turizm pazarından gelen talep ülke geneline yayılıyor.

UKRAYNA TURIZM PAZARINDA AŞI TUTTU

Ukraynalı turistler artık Antalya’nın yanı sıra İstanbul, Kapadokya, Kayseri, İzmir ve Sapanca gibi diğer destinasyonları da tercih etmeye başladı. Ukrayna’dan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine de talep başlaması dikkat çekiyor.

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve THY işbirliğiyle tanıtım faaliyetlerinde pilot ülke olarak belirlediği Ukrayna turizm pazarında hedeflere ulaşılıyor. Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler arasında yer alan Ukrayna’dan gelen turistler artık Antalya’nın yanı sıra İstanbul, Kapadokya, Kayseri, İzmir ve Sapanca gibi diğer destinasyonları da tercih ediyor. Son dönemde Ukrayna’dan Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerine de talep başlaması dikkat çekiyor.

Pazar rekora koşuyor

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Ukrayna’nın Türkiye’nin en istikrarlı turizm pazarlarından biri olduğunu vurgulayarak, “2018 yılında Türkiye’ye 1 milyon 386 bin Ukraynalı turist gelirken, bu sayı bu yılın ilk 8 ayında yüzde 10.5 artışla 1 milyon 106 bin olarak gerçekleşti. Yıl sonu itibariyle Ukraynalı turist sayısının 1.5 milyonu aşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Ukraynalı turistlerin ağırlıklı olarak plaj turizmi odaklı olduğuna işaret eden Eresin, bu durumun değişerek Ukraynalı turistlerin ülkemizin tüm bölgelerine gitmeleri için İstanbul, Kayseri, Kapadokya, İzmir ve Sapanca destinasyonlarına yönelik başlattıkları tanıtım çalışmalarına Güneydoğu Anadolu’yu da eklediklerini dile getirdi. Eresin, Türkiye’nin ‘2023 Turizm Stratejisi hedefinde yer alan 75 milyon turist sayısına ulaşılması için’ turizmin tüm ülkeye yayılmasının önemli ve gerekli olduğuna dikkat çekti. Başkan Eresin, “Hep birlikte emek verdiğimiz bu yolda sektörümüzün başarılarının artarak devam etmesi tek temennimiz” dedi.

Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep’te ağırlandılar

Bu arada TÜROB tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve THY işbirliğinde yürütülen ‘Ülkemizin tüm yönleri ile tanıtımı projesi’ kapsamında, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep’in tanıtılması amacıyla Ukrayna’dan davet edilen yaklaşık 20 kişilik seyahat acentası ve turizm medyası temsilcilerinden oluşan heyet ağırlandı. Heyet, Hilton Garden Inn Adıyaman, Hilton Garden Inn Mardin ve Park Dedeman Gaziantep Hotel ev sahipliğinde ağırlanarak bölgenin tarihi, turistik ve cazibe merkezlerini gezdiler. Yapılan çalışmanın özellikle bölge turizmine önemli katkılar yapması bekleniyor.
Öte yandan TÜROB tarafından gerçekleştirilen bu tip tanıtım organizasyonları Ukrayna ile sınırlı kalmadı. Proje kapsamında, yıl başından günümüze kadar TÜROB, T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ve THY işbirliğiyle, 84 ayrı destinasyondan yaklaşık 2 bin turizmci Türkiye’de ağırlandı.

Ukrayna’dan gelen turist sayısı 8 ayda yüzde 10 arttı

Yıl        Ukraynalı turist sayısı (Bin kişi)

2008    780

2009    574

2010    568

2011    602

2012    634

2013    756

2014    657

2015    706

2016    1.045

2017    1.284

2018    1.386

2018 (Ocak-Ağustos)  1.000

2019 (Ocak-Ağustos)  1.106