ÜLKAY ATMACA: TURİZME BİR DARBE DAHA!

Atmaca, “Paris’teki saldırı sonrası Avrupalıların özellikle Müslüman ülkelere karşı bakış açısı negatif anlamda değişmeye başlamıştı. Sultanahmet’teki saldırı da bunun tuzu biberi oldu” dedi.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Paris’te yaşanan terör saldırısı sonrası ciddi bir düşüş yaşayan Türk turizmi, dün İstanbul’daki patlama sonrası bir büyük darbe daha aldı. Patlamanın özellikle İstanbul’un tam merkezinde yer alan ve turistlerin en önemli uğrak yerlerinin başında yer alan Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleşmesi sektör temsilcilerini daha da endişelendirdi.

KORKUTAN PATLAMA

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Üyesi Ülkay Atmaca,Hollanda’nın Utrecht kentindeki turizm fuarının başladığı gün böyle bir saldırının olmasının çok endişe verici olduğunu belirterek, “Zaten Paris’teki saldırı sonrası bir düşüş vardı. Avrupalılar özellikle Müslüman ülkelere karşı bakış açısı negatif anlamda değişmeye başlamıştı. Dün İstanbul Sultanahmet’teki saldırı da bunun tuzu biberi oldu. Tam erken rezervasyonların başladığı bir dönemde bunun yaşanması hiç iyi olmadı. Üstelik bugün (dün) Avrupa’nın en büyük 4’ncü tatile çıkan ülkesi Hollanda’nın Utrecht kentindeki turizm fuarının başladığı gün böyle bir saldırının olması çok vahim. Yabancı basın ajanslarının ‘turistik bölgede patlama oldu’ diye haber vermesi kötü oldu. Antalya’daki turizm camiasında zaten ‘4 buçuk milyon turist gelmiyor’ diye bir panik vardı. Ama bu terör saldırısı bin de İstanbul’un göbeğinde olunca herkesi bir karamsarlık sardı” dedi.

HÜKÜMET DESTEK VERMELİ

Atmaca, “AK Parti Hükümetinin yaşanan bu talihsiz olay sonrası acil bir turizm eylem planını harekete geçirmesini bekliyor musunuz?” şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Bir ay önce sayın turizm bakanımız Antalya’daydı. Sektör temsilcileri olarak beklentilerimizi ve dileklerimizi ilettik. Ama şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Sektör temsilcilerine ‘sizlere şunları yapacağız’ diye bir gelişme yok. Dolayısıyla sektör gerçekten büyük yara aldı. Hükümetin ve bakanların sektöre mutlaka destek vermesi gerekir. 50 yıllık Öger Tours bile bundan iki hafta önce battığına göre demek ki durum gerçekten kötü” diye konuştu.