ULUSLARARASI TURİZM RAKAMLARI YÜKSELİŞTE

Birleşmiş Milletler dünya Turizm Örgütü'nün yayınladığı Dünya Turizm Barometresi'nin son açıkladığı rakamlara göre uluslararası turizm, 2019 yılının ilk çeyreğinde artışını sürdürdü.

ULUSLARARASI TURİZM RAKAMLARI YÜKSELİŞTE

TÜROFED'den yapılan açıklamada şu görüşlere yer verdili:

"Geçtiğimiz iki yıla kıyasla daha düşük bir artış gözlenmiş olsa da yılın ilk ayları için yüzde 4'lük bir büyüme, piyasalarda olumlu bir sinyal olarak yorumlanmıştır. Orta Doğu (+%8), Asya ve Pasifik (+%6) ülkeleri, gelen turist rakamlarında en büyük yükselişin görüldüğü ülkeler olarak kayda geçmiştir. Avrupa ve Afrika'da rakamlar yüzde 4'lük bir büyüme gösterirken Amerika'nın turizm talep artışının yüzde 3'lerde seyrettiği açıklanmıştır.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Polokikashvili, "Olumlu seyreden ekonomiler, gelişen havayolu kapasiteleri ve vize alımlarının kolaylaşmasının sonucunda uluslararası turizm açısından dünyanın her yerinde güçlü bir artış yaşanıyor. İki yıllık istisnai durumların sonrasında turizm rakamlarında yavaş yavaş görülen bir artış var fakat sektör, bu yavaş büyüyen haline rağmen, dünyadaki ekonomik büyüme oranlarını geride bırakmayı başarıyor" şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Dünyanın en büyük turizm bölgesi olan Avrupa, bölgenin güney ve doğu kesimlerinin yanı sıra Orta Avrupa ve Akdeniz Avrupası'nın yüzde 5'lik yükselik rakamlarının öncülüğünde kıtasal olarak yüzde 4'lük bir ilerleme kaydetmiştir. Afrika'daki büyüme rakamları ise Kuzey Afrika'da süren kalkınma çlaışmalarından etkilenerek yüzde 11'leri görmüştür. 2017'nin sonlarında yaşanan kasırgaların da etkisiyle 2018'de turizm rakamlarında düşüş yaşnan Karayipler ise pozitif rakamlara dönüş yaparak, yüzde 17'lik bir büyüme yaşamıştır. Asya ve Pasifik'te yılın ilk 3 ayını yüzde 9'luk bir büyüme ile tamamlayan Kuzey Doğu Asya'nın da etkisiyle kıta genelinde turizm rakamlarındaki artış yüzde 6'ları bulmuştur.

Bu büyüme rakamları, büyük sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Bu olumlu gelişmeleri daha iyi iş olanakları ve daha iyi yaşam standartlarına çevirebilmeliyiz. Teknolojik gelişmelere, dijital dönüşüm ve eğitimlere yatırım yapmayı sürdürmeliyiz ki turizmin getirilerinden yararlanırken aynı zamanda turizm akışını doğru şekilde yöneterek çevreye ve toplumlara olan etkisini de hafifletebilir olalım" şeklinde açıklamalarda bulunan Pololikashvili, büyüme rakamlarını olumu yorumlamanın yanı sıra bu durumun getirdiği sorumluluklara da dikkat çekmiştir."