ÜNLÜ ŞEF ALİ RIZA DÖLKELEŞ YAZDI

Evet, koca bir sezonu daha bitirmek üzereyiz. Acısı ile tatlısı ile koca bir sezon. Her Sezon bitiminde kendi kendime sorarım geçen sezon ile bu sezon arasında neler değişti neler değişmedi. Turizm açısından nereler de güçlü olduk nereler de güçsüz olduk. Bire bir bunları herkes her Turizmci yapmalı mı, yâda sadece Yatırımcısı, Esnafı, Tur Operatörü, Koordinatörler, Genel Müdürler mi yapmalı? Bu sorguyu komisinden en üst yetkilisine kadar her kes yapmalı. Önümüzdeki sezon için eğer bir yatırım yapılacak ise veya önlem alınacak ise buna göre belirlemek lazım. Yoksa hepsi afakî ve plansız bir şekilde yürüyor.

O da bir müddet sonra hüsrana uğruyor.2018 yılı sezonuna girerken yeni açılan tesisler ile beraber Türk Turizmi her şeye rağmen iddialı girdi: kısmen de olsa bu iddiasını sezon içerisinde korudu gibi.Şu an geldiğimiz noktada ise biraz sıkıntılı bir sezon sonu görmekteyim.Tesislerin büyük bir çoğunluğu kış operasyonunda şimdiden kapatma kararı almış geçmiş yıllarda açık olan tesisler bu sezon sonu itibari ile kapatacak, veya tadilat çalışmalarına girecek.Bunları gördükçe Turizm iyiye mi yada kötüye mi gidiyor sorusunu sormadan edemeyeceğim.Türk Turizmi 2019 yılı çok iyi gözükmektedir. Bunun için şimdiden bir çok tesis alt yapısını personel kalitesini yükselte kararı almıştır. Önümüzdeki sezon her otel personeline sahip çıkmalı vede madur etmemelidir. Zira hüsrana uğraması kaçınılmazdır.

Mutfaklarımız bunun neresinde? Bu etkenlerden nasıl etkilenmiştir.İster istemez çoğu tesislerimizde bu olaylardan gerek çeşitlilik gerek kalite yönünden sıkıntı olmuştur.Mutfak bütçeleri ister istemez geriye çekilmek zorunda kalınmıştır.Bu da Türk Mutfağı açısından neleri götüreceğini önümüzdeki yılar içerisinde hep beraber göreceğiz..

‘’Kitleleri Bir Araya Getiren Olgu Dernekleşmek’’

Son yıllarda açılan tesisler ile beraber hızlı bir şekilde artış gösteren Mutfak sanatkârlarını bir araya getirmek için dernekleşme kaçınılmaz olmuştur. Sebebi ise bizim mesleğimizde devamlı hedef vardır. Çalışmanın dışında Türk Mutfağını ve Türk Cheflerini tanıtmak devamlı çıtasını yükseltmek olgusu hep var olmuştur. Bu hedefleri yakalamak ise kesinlikle birliktelikte yani dernekleşmeden geçmektedir. Ne kadar bilgili ne kadar bu sanatın zirvesinde de olsak kendi başımıza hiçbir şey yapılamayacağı katidir.
Bu pencereden baktığımızda Türkiye genelinde birçok Bölgesel yerel aşçı dernekleri ve hatta Federasyonlar var. Bu oluşumlar benim baktığım pencereden bakar veya bakmaz bunu bilemem ama burada ana tema ve asıl olan ‘’Türk Mutfağı, Türk Turizmi’’ ise hiçbir dernek ve dernek başkanı şahsi düşünmemeli bu sanata gönül vermiş kişiler ile her yerde yurt içi ve yurt dışı aksiyonlarda, yarışmalarda birlik ve berberlik örneğini göstermeli. Bunun aksini savunan derneklerde ise ‘’menfaat ilişkisi, kişisel kaprisler vb.’’ bulguları vardır.
Şunu unutmamak gerekir bizler çok farklı bir meslek koluyuz. Yarınlarımızın önünü bu dernekler açacak bizden sonra gelecek gençlere bu yapılan paylaşılan etkinlikler örnek olacaktır. Bunun aksi durumunda ise bizden sonra gelecek geçler kesinlikle bizden hesap soracaktır. Bu tarz oluşumlar ile Türk Turizmi çalışanları daha iyi noktalara gelmeleri kaçınılmazdır.

Her kişi aşçı olamaz bu mesleği bu sanatı icra edemez. Her yerde olduğu gibi buna yakışır bu olguyu taşıya bilen işler yapmamız gerekir.

‘’Sevdiğim Sözler’’

Cimri bir adam, tüm mal varlığından emin olmak için her şeyini satar ve altına çevirir. Altınlarını yer altına gömüp ara sıra ziyaret ederek inceler. Bu hareketini işçilerinden birinin dikkatini çeker ve orada bir hazine olduğundan kuşkulanır.
Gece o noktaya giderek altınları bulunduğu yerden çalar.
Cimri ertesi günü, altının yerinde yeller estiğini görür, ağlayarak saçını başını yolar. Onu böyle perişan gören komşusu nedenini öğrenince şöyle der:
‘’Kendini üzme artık, bir taş alıp aynı çukura koy ve o taşın altınların olduğunu düşün. Çünkü kullanmayı hiç düşünmediğine göre taş da aynı işi görecektir’’.
Elimizdekilerin değeri sahip olmakta değil, kullanmaktadır.
Hiçbir şey için “ benimdir” deme sadece de ki ‘’yanımda dır’’
Çünkü ne altın,ne toprak,ne sevgili,ne hayat,ne ölüm,ne huzur,ne de keder…!!!  Daima seninle kalmaz…

Evet, sevgili dostlar Mutfak Sanatında da böyle bilgilerimizi gömdüğümüz yerden çıkartıp, her yerde, her toplumda, her aksiyonda, her yarışmada paylaşmak dileği ile hoşça kalın.

Ali Rıza DÖLKELEŞ
Limak Limra Hotel / Food EDİTÖR
www.chefard.com
[email protected]