URARTU MUTFAK KÜLTÜRÜ VAN'DA ANLATILACAK

24 Kasım 2010 günü saat:09:00’da Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda başlayacak olan sempozyumun ilk günü Prof. Dr. Oktay Belli, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Van Valisi Münir Karaloğlu birer konuşma yapacak.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katılan akademisyenler başta Urartu mutfak kültürü olmak üzere, Van ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki mutfak kültürü ile ilgili çeşitli sunumlar yapacak. 3 gün sürecek olan sempozyum süresince de çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerde olacak. Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın Van Gölü İnci Kefali belgesel filmi ile Yard.Doç. Dr. Özdemir Adızel’in ‘Van Havzası Kuşları’ dia gösteriminin yanı sıra Yard. Doç. Dr. Atilla Durmuş, Yard. Doç. Dr. Özdemir Adızel ve fotoğraf sanatçısı Ali İhsan Öztürk’ün ‘Van Havzası’ kuşları fotoğraf sergisi de yer alacak.

MİLLETVEKİLİ ORHAN YEMEK SERVİSİ YAPACAK
Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan da kendi elleriyle yapacağı Van ve Bahçesaray yöresine ait yöresel yemeklerden Tirşik, Helise, Pişrük, Soğan dolması ve Savara Çoriniyi sempozyuma katılacak olan davetlilere öğle arası ikramda bulunacak. Ayrıca Van’daki 35 lokanta işletmecisi de kendi işyerlerinde yapacağı Van ve yöresine ait yemekleri kurulacak stantlarda hem tanıtımını yapacak, hem de gelen misafirlere ikram edecek.

DÜNYANIN EN İYİ AŞÇILARINDAN MUSA DAĞDEVİREN DE GELİYOR
Dünyanın en iyi aşçılarından biri olarak gösterilen Gaziantep-Nizipli Musa Dağdeviren ile Antakyalı eşi Zeynep Dağdeviren de sempozyumda “Yemek Geleneklerimiz ve İcat edilen Yemek Geleneklerimiz” le ilgili bir sunum yapacak. Dağdeviren 1963 yılında Nizip'te (Gaziantep) doğdu. Beş yaşında fırıncı dayılarının yanında çırak olarak çalışmaya başladı. Küçük yaşlardan başlayarak simitçi, lokantacı, tatlıcı, çorbacı, kebapçı, kahveci çırağı, kavakçı, pamuk ve meyva işçisi, kaynakçı olarak çalıştı; kağıt fabrikalarında mevsimlik işçilik yaptı. 1979'da İstanbul'a yerleşerek dayısının lokantasında fırın ustası olarak çalışmaya başladı. Kadıköy'de Ender Kebap Salonu'nda kebap ve fırın ustabaşısı, Bostancı'da Kazım Buhara Et Lokantası'nda fırın, kebap ve meze ustası olarak çalıştı.

ÇİYA KEBAP LAHMACUNUN SAHİBİ
1987 yılında Kadıköy'de Çiya Kebap-Lahmacun'u açan Musa Dağdeviren, 2005 yılında Çiya Yayınları'nı kurdu. 2003 yılında Culinary Institute of America'da “Akdeniz Yemekleri Konferansı”na, 2005'te “Antik Ateşte Pişirilen Yemekler Konferansı”na, 2006'da Harvard Üniversitesi'nin düzenlediği “Sağlıklı Beslenmede Akdeniz Yemeklerinin Rolü Konferansı”na Türkiye'yi temsilen katıldı. Musa Dağdeviren, Yemek ve Kültür dergisinin yayın kurulundaki çalışmalarını sürdürmekte ve unutulmuş halk yemeklerini araştırıyor. 

VAN GECESİ YAPILACAK
2. Uluslar arası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürleri ve Van Yemekleri Sempozyumu’nun 2. günün de ise ‘Van Gecesi’ de yapılacak. Halkoyunları ekiplerinin gösterisinin yanı sıra Van yöresine ait maniler de okunacak. Vanlı sanatçılar gece de Türkçe ve Kürtçe türküler okuyacak.