YAZ HAREKETLİLİĞİ BAŞLADI

Restoran ve turizm sektöründe iş gücüne yoğun talep!

YAZ HAREKETLİLİĞİ BAŞLADI

Yaz sezonunun başlaması ve bayram tatilinin yaklaşması ile birlikte turizmde hareketlilik başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açıklanan rakamlara göre 2021'de 24,5 milyar dolar olan turizm gelirlerinin 2022 yılında 35 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2022 yılının ilk 5 aylık döneminin analiz edildiği, Kültür Bakanlığının açıkladığı veriler de bu hareketliliğin şimdiden artarak devam edeceğini gösteriyor. Toplam 12 milyon 710 bin 431 ziyaretçinin ağırlandığı yılın ilk 5 aylık döneminde, Almanya, Bulgaristan ve Rusya’dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 207,10 arttı.

Hem deniz turizmi,  hem de tarihi ve doğal dokusuyla öne çıkan Türkiye’nin çeşitli noktalarında tatil yapmak isteyenlerin turizme gösterdikleri ilgi sektöre olan işgücü talebini de doğuruyor. sahibinden.com platformunun İş İlanları kategorisinde yer alan ilan sayılarındaki artışlar da turizm sektörüne olan hareketliliği ortaya koyuyor.

Turizm sektöründe yaz hareketliliği başladı

sahibinden.com’un verilerine göre geçen yıla oranla %374 artış göstererek turizm sektöründe faaliyet gösteren işverenlerin en çok aradığı pozisyon Müşteri İlişkileri oldu. Müşteri İlişkileri kategorisinde Mayıs ayında verilen iş ilanı sayısı bir önceki yıla göre %374 artış gösterdi. Turizm sektöründe sürekli işgücü ihtiyacının olduğu “Barmen ve Barista” kategorisinde verilen ilanlarda da geçtiğimiz yıla göre %260 artış yaşandı. Sektörün başlıca meslek kollarından olan Resepsiyon ve  Frontdesk, Housekeeping ile Otel Yöneticisi kategorilerine ise geçen yıla göre sırasıyla %189, %179 ve %125 oranında talep oldu.

Turizm sektöründe Mayıs ayında verilen iş ilanlarında önceki aya kıyasla en fazla talep ise %36 artışla “Resepsiyon ve Frontdesk” kategorisine oldu.

Restoran sahipleri çalışan arayışına girdi

Restoran sahipleri yoğun bir şekilde çalışan arayışına girerken, sahibinden.com’un verilerine göre Servis Elemanı, Bulaşıkçı ve Aşçı kategorilerinde verilen iş ilanlarında geçtiğimiz yıla oranla sırasıyla %258, %220 ve %122 artış görüldü. Mevsim hareketliliği ile Mayıs ayında geçen aya kıyasla Moto Kurye pozisyonu için %50 oranında artışla iş ilanı verildi.