YENİ DÜZENLEME

Deniz Uçakları’na yeni düzenleme ile ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 'nden yapılan basın açıklaması şöyle:

" Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Deniz Uçakları İle Hava Taşıma İşletmeciliği Yönetmeliği, 23 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Deniz uçakları ile deniz ve iç sularda yapılan uçuşlarda uyulması gereken usul ve esasları belirleyen yönetmelik, ruhsat başvurusu yapacak kuruluşları, taşımacılık faaliyetinde kullanılacak deniz uçaklarını, bunların uçuş ekibini ve bu amaçla kullanılan iniş kalkış alanlarına yönelik düzenlemeleri içeriyor.
Yönetmeliğe göre; deniz uçakları, halka açık yüzme alanlarından asgari beş yüz metre açığa iniş yapabilecek ve inişten önce en az bir meydan turu atarak deniz ve iç su trafiğini görmek üzere keşif uçuşu gerçekleştirecek. İstanbul ve Çanakkale Boğazı, Türkiye genelindeki demirleme yerleri ile deniz trafiğinin yoğun olduğu alanlara ise iniş ve kalkış yapılamayacak.
Türkiye’den yurt dışına veya yurt dışından Türkiye’ye yapılacak seferlerde ise deniz uçağının hudut giriş çıkış işlemleri, Bakanlar Kurulunca tayin edilen hudut kapılarından gerçekleştirilecek.

2/10/2011 tarihli Deniz Uçakları ile Hava Taşıma İşletmeciliği Yönetmeliği’ni revize eden yeni düzenleme ile, belirli bir su alanının devamlı bir üs olarak kullanılması da;  Genelkurmay Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürlüğü, DHMİ Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlarla yapılacak koordinasyon sonucunda belirlenecek. Böylece belirlenen alalara yapılacak uçuşlarda, her defasında koordine kurulmasına gerek kalmaksızın uçuş izinleri SHGM tarafından verilebilecek.

Diğer taraftan deniz uçağı işleticilerinin 4 – 5 civarındaki sınırlı sayıda iniş kalkış alanı talebine karşılık, SHGM tarafından ilgili kurumlarla yapılan düzenlemeler sonrasında  halihazırda koordinatlarla belirlenmiş 25 adet denize iniş-kalkış alanı bulunmaktadır.

Ayrıca müsaade verilen sahalarda tahsis edilen su alanları, sadece başvuru yapan deniz uçağı işletmecisine tahsis edilmeyecek, diğer işletmeler de Genel Müdürlükten gerekli uçuş iznini almaları şartıyla bu su alanlarını kullanabilecek"