YÖRÜK PARKI’NA YENİ BALMUMU HEYKELLER

Türk Yörük Kültürünün tanıtımına hizmet veren Yörük Parkı, yeni yaptığı köşeler ile hizmetlerini daha da çeşitlendirdi.Akdeniz yöresinde 700 yılı aşkın geçmişi bulunan, günümüzde tüm özellikleriyle kaybolarak yok olma noktasına gelen Yörük yaşam tarzını en iyi şekilde yansıtan ve Kemer'de küçük burunda bulunan Açık Hava Folklor Müzesi Yörük Parkı alternatif bir turizm anlayışı ile ilgi çekmeye devam ediyor.

YÖRÜK PARKI’NA YENİ BALMUMU HEYKELLER

Türk Yörük Kültürünün tanıtımına hizmet veren, Türkiye’de temalı park ve yaşayan açık hava folklor müzesi özelliği ve işlevi ile bir olan Yörük Parkı, yeni yaptığı köşeler ile hizmetlerini daha da çeşitlendirdi. Yörük Parkının çeşitli noktalarına yerleştirilen ve Heykeltıraş Tülay Aktaş tarafından hayata geçirilen Balmumu heykeller arasında gelenek ve göreneklerin resmedildiği 100’e yakın insan figürü bulunuyor. Figürler arasında, Kına gecesi, damat tıraşı, ocakta ekmek pişiren kadınlar, öküz ve kağnı, yün eğen kadınlar, süt sağan kadın, kına gecesi, atla gelin alma, yaşlı nene ve dede, kaval çalan çoban, ot biçen kadınlar ve çamaşır yıkayan kadın gibi birçok figür yer alıyor.

Yörük Parkı Sahiplerinden Cemal Şahin İyicil, Yörük kültürünü yaşatmaktan ve gelen konuklara bunu en iyi şekilde sunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirtirken, “Türk Kültürünün tanıtımına hizmet veren Yörük Parkı, yeni yaptığı köşeler ile hizmetlerini daha da çeşitlendirmiş durumda. Bundan da elbette mutluluk duymaktayız. Bunun içinde eserlerin ortaya çıkmasında büyük pay sahibi olan değerli sanatçımız Tülay Aktaş Hanımefendiye içtenlikle teşekkür ediyoruz. Zaten kendisi ile uyumlu bir şekilde beraber çalışmaktayız. Önümüzdeki dönem beraber çok daha iyi işlerde çıkaracağımıza inanıyorum. Yaşayan açık hava folklor Müzesi ve yaşayan Temalı park olarak yeni heykel ve heykelciklerimiz ile misafirlerimizi buluşturuyoruz. Buradaki çalışmalarımızın amacı, Anadolu kültürünün, Türk Kültürünün önemli bir yerini teşkil eden Yörük Kültürünü burada sergilenmesidir. Buraya eklediğimiz yeni figürler ile yerleşik yaşamdan da örnekler sunmaktayız. Hem konar, göçer yaşamı ile hem de yerleşik yaşamın bir araya getirildiği bir ortam sergilenmekte. Gelen ziyaretçilerimiz Anadolu’nun Yörük Kültürü ile birleşen yaşantısını, insanımızın yaşantısını burada detayları ile görmesi daha mümkün oldu. Bizde burada verdiğimiz hizmet ile Yörük Parkı’nda doğayla birleşik bir şekilde bu yaşantının özeliklerini sunmaktan çok mutluyuz” dedi.

Cemal Şahin İyicil, tarihi ve turistik özellik taşıyan Yörük Parkı’nda önceden yedi adet Yörük yaşamını sergileyen çadır ve binlerce etnografik malzemenin bulunduğuna dikkat çekerken, “Halen her birinin ayrı bir amacı ve konusu olan yedi çadırımız binlerce etnografik malzeme Yörük Parkında faaliyet göstermekte. Çadırlarımızın önünde de bu çadırlarımızın özellikleri beş ayrı dilde yazılı olarak gelen misafirlerimize sunulmaktadır. Bey Çadırımızda misafirlerimiz dinlenebilmekte ve bir şeyler yiyip içebilmekte, fotoğraflar çekebilmekte. Diğer çadırlarımızı da dışarıdan gözlem yaparak, Yörük Kültürü ile ilgili bilgilere ulaşabilmekteler” diye konuştu.