AZERBEYCAN'DA FARKLI TURİZM NOKTASI

Çamur Volkanları Turizm Kompleksi yakın zamanda turistlerin hizmetine sunulacak

AZERBEYCAN'DA FARKLI TURİZM NOKTASI

Başta Karabağ olmak üzere kırsal köyler, büyüleyici ormanlar, göller ve şelaleler aracılığıyla Kafkas dağlarına giden yürüyüş parkurlarıyla turizmin her alanında iddialı olan Azerbaycan, ülkede sayıları 400’ü bulan çamur volkanları ile de dikkat çekiyor.

Başta Karabağ olmak üzere Kırsal köyler, büyüleyici ormanlar, göller ve şelaleler aracılığıyla Kafkas dağlarına giden yürüyüş parkurlarıyla turizmin her alanında iddialı olan Azerbaycan, ülkede sayıları 400’ü bulan çamur volkanları ile de dikkat çekiyor.
Dünyanın en büyük çamur volkanı konsantrasyonuna sahip Azerbaycan’da, yaklaşık 400 çamur volkanı bulunuyor. Bunlardan bazıları yaklaşık 700 metre yüksekliğe ulaşabiliyorlar.  Çamur volkanlarına seyahat deneyimini zenginleştirmek için harekete geçen Azerbaycan hükümeti Bakü’ye 1,5 saat uzaklıkta olan alanın geliştirilmesi için proje hazırladı.

"2019-2023'te bölgelerin sosyo-ekonomik kalkınması Devlet Programı" kapsamında uygulanan proje kapsamında Çamur Volkanları Turizm Kompleksi’nin nisan ayında temeli atıldı. Kompleks, Bakü'nün 59 kilometre güneybatısında, Şamahı’ya giden ana yol üzerinde, deniz seviyesinden 235 metre yükseklikte yer alacak.

Bölge Kılıç çamur volkanları olarak biliniyor."Kılıç" çamur volkanlarının bulunduğu bölgede turizm kompleksi oluşturmanın bir takım avantajlarının bulunduğu bildirildi.  Kompleksin, Azerbaycan’ın en büyük çamur volkanlarından biri olan Toragay ve dünyanın en ünlü tarihi ve arkeolojik rezervlerinden biri olan, 6000’den fazla kaya resmine sahip açık hava müzesi niteliği taşıyan Gobustan Ulusal Tarih ve Sanat Rezervinin yakınlığında olması gibi faktörler bölgenin turistik önemini artırıyor.

KRATER GİBİ GÖRÜNECEK

Kompleksin binası yukarıdan bir krater gibi görünecek.  Burada çoçuklar için atölye, sergi salonu ve kafe faaliyet gösterecek. 12 hektarlık komplekste ATV motorlar için alan, zipline, otopark, hediyelik eşya dükkanı ve tedavi edici banyolar gibi aktivitelerin geliştirilmesi planlanıyor.  Bunlara ek olarak bölgeye yol altyapısı inşa etmek için Gobustan rezervinden “Kılıç” ve çevresindeki volkanlara götürecek, Bakü-Gobustan-Çamur volkanları turizm kümelenmesi ile sonuçlanacak 20 kilometrelik bir yolun yapılması planlanıyor.
Olağanüstü manzaraları sevenlere, Gobustan Ulusal Devlet Tarih Ve Sanat Koruma Alanının yakınında bulunan çamur volkanlarını mutlaka ziyaret etmeleri tavsiye ediliyor.