ERKAN YAĞCI 'ANA KAYNAK PAZARIMIZ, İÇ PAZAR'

TÜRSAB 2021 Turizm Kongresi kapsamındaki ilk panel “Konaklama sektörü - Seyahat acentası ilişkisi denklemini doğru kurmak” başlığı altında düzenlendi. Panelde konuşan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı: “Risksiz bir turizm olamaz” dedi.

ERKAN YAĞCI 'ANA KAYNAK PAZARIMIZ, İÇ PAZAR'

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Risksiz bir turizm olamaz”

 

"2019 yılına kadar gördüğümüz mesleki sorunları son iki yıldır konuşmuyoruz. Çünkü yüzyılın sorunu ile karşı karşıya kaldık ve talep yok. Turist gelmesi gerekiyor, turist olmayınca tüm bunlar boşa çıkıyor. 2016’dan daha kötüsü olur mu diyorduk pandemi oldu. Bir gecede otelleri kapattık. Dolayısı ile o günden bugüne hayatın gerçekliğine bakmak lazım. 9 Milyon rakamına ulaştık ama Antalya’nın ulaştığı rakam 15 milyondu. 20 milyonu hedefliyorduk. Bu yeni denklemde bu hedefe nasıl ulaşacağımızı konuşmalıyız. Şimdi maliyetler artıyor. Fiyat istikrarını da korumanız gerekiyor. Rekabet ülkeler değil bölgeler arasında var. Acentacılık, konuklama sektörü ve havayolu firmaları Türkiye turizminin olmazsa olmazıdır. Sorunların hepsini çözeceğiz demek çok yanlış. Bugün sorunları çözeriz ama yarın başka sorunlarla karşı karşıya kalırız. Sektörün göstereceği irade çok önemli. Sorunlar hiç bitmeyecek. Personel sıkıntısı 20 yıl önce de vardı şimdi de var. Bu sorunu ortadan kaldıracağız diyemiyoruz. Bu sorunların etkilerin en aza indirmek önemli. Sektör paydaşları olarak buna bakmalıyız. Bazı krizleri kendiniz çözebilirsiniz ama bazılarını kamunun desteği olmadan çözemezseniz. 2020 yılında yaşanan salgın krizi bütün dünyanın sorunu. Risksiz bir turizm olamaz. Önemli olan bu riski yönetmektir. Her paydaşın kendi bakış açısı ile sorunu çözebilmesi gerekiyor. Dolayısı ile birlik ve beraberlik ile çözüm yolunu bulmamız lazım. Ortak akıl ile sorunların olumsuz yönlerini aşağıya çekebiliriz.”

"Her türlü krize karşı sarsılmayan tek Pazar var o da iç pazardır!"

"2022’nin ortalarından sonra yeni şeyler konuşmaya başlayacağız. Sorun bitmeyecek. Sorunlara karşı çözüm birlikteliğimiz çok önemli. Bu dönemde çok yoğun çalıştık. Salgını yönetmede iyi bir noktaya geldik. Ama potansiyelimiz çok daha fazla. Antalya’da talebi yaratma gibi bir sorunumuz yok. Turizm olgusu için elimizde her türlü araç var. Talebi yönetmek ve gelecek vizyonumuzu kurgulamak çok önemli. WTM’ye katıldım. Orada beklentinin ötesinde bir pazar yapısı ile karşılaştım. İnsanlar tekrar tatile çıkmak istiyor. İnsanların en fazla para harcayacağı tatil şekle sahil ve plaj tatili. Bu yönde çalışmalar yapmak son derece önemli. Bir de infodemi ile mücadele ettik. Yanlış bilgi ile boğuştuğumuz bir dönem yaşadık. Türkiye’nin potansiyelini gördükçe ümitsizliğe kapılmamak gerekiyor. Yeni kaynak pazarlar yaratmamız gerekiyor. İç pazar son derece önemli. Kriz zamanlarında değil her zaman önem vermemiz gereken bir pazar. Her türlü krize karşı sarsılmayan tek Pazar var o da iç pazardır. Ana kaynak pazarımız iç pazardır. Sonrasında dış pazarlar gelir.”