KOCAİN MAĞARASI GİBİ BİR DEĞERİN KIYMETİNİ BİLEMEMEK BU OLSA GEREK!

Her hafta olduğu gibi bu haftada bir gezi yapayım dedim. Bölgeyi iyi bilen gazeteci dostum Erol Toker ile birlikte Kocain Mağarası'nın yolunu tuttuk. Kovanlık Mahallesinden geçerek yolumuzu Ahırtaş Köyünden Kocain mağarasına çevirdik.





Belli bir bölümünün asfalt olduğu yolun tırmanma bölümü  inanılmaz kötü hatta berbat.  Stabilize bir yol ve oldukça da tehlikeli. Yani böyle bir Mağara’yı yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarda kullanıyoruz ve turizm adına meraklı insanların buraya gelmesini bekliyoruz ama yolun durumu içler açısı. Oldukça da tehlikeli. Yaklaşık 20 dakikalık bir yolun ardından Kocain Mağarasının olduğu noktaya geliyoruz. Girişte, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bir tabela ( Kocain Mağarası Tabiat Anıtı ) ve  yine eğrilmiş büğrülmüş Döşemealtı Yöresini Kalkındırma Derneği tarafından yaptırılan ve üzeri avcılar ve silah kullanma meraklısı kişiler tarafından delik deşik edilmiş ve yamulmuş İngilizce bir tanıtım bulunuyor.






Etrafta in cin top oynuyor adeta. Hiçbir yetkili ya da görevli yok. Güvenlik konusu burada maalesef had safhada. Kocain mağarası oldukça büyüleyici ve kasvetli. Etraf bira şişeleri, çöpler ve alemcilerin yakıp söndürdükleri ve öylece bıraktıkları şekilde küller ile dolu.  Buraya yolunuz düşerse mutlaka görün derim ancak gelmeden önce  yolu düşünün ve orada güvenliği de düşünerek gidin derim. Umarım bu serzenişimizi yetkililer duyar ve kısa sürede bir bu konulara çare bulunur.





Bu arada orada herhangi bir tabelada görmediğim Kocain Mağarası hakkında bilgiyi internet sitelerinden buldum. İşte Kocain Mağarası hakkında kısa bir bilgi:

Kocain Mağarası, Akdeniz Bölgesi’nde, Antalya ilinde mağara. Merkez ilçenin Döşemealtı bucağına bağlı Ahırtaş köyü yakınlarında yer alır. Yaklaşık 37.000 m2‘lik taban alanı ile Türkiye’nin en geniş, dünyanın en büyük yeraltı boşluklarından biridir. Uzunluğu 630 m, derinliği ise 74 m’dir. İndağı’nda, deniz düzeyinden 788 m yüksekteki girişi 68 m genişliğinde ve 20 m yüksekliğindedir. Derinlere doğru ilerledikçe genişliği 100 m’yi, yüksekliği ise 50 m’yi bulur.





Mağaranın ilk 400 metresi Güneş ışığıyla aydınlanır. Bu bölümde Kılıç Kökten’in yaptığı araştırmalarda Tarih öncesi’ne ve daha sonraki dönemlere ait yerleşim kalıntıları bulunmuştur. Girişten 125 m içeride yer alan dört bölmeli sarnıç, bunlardan biridir. Mağaranın, girişe göre tabanı daha engebeli son bölümlerinde, ilgi çekici boyutlarda pek çok doğal oluşum vardır. Bunların en ilginci 4 m çapında ve 35 m yüksekliğindeki silindir biçimli sütundur. Kocain’e, Antalya’ya 45 km uzaklıkta bulu­nan Ahırtaş köyünden yürüyerek iki saatte ulaşılır.