‘ÖNCE VATAN’ DİYEN SEKTÖR, GELECEĞE UMUTLA BAKIYOR!



Geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinden sonra yüz yüze ilk kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki tarihi görüşme sonrasında turizm sektörü de buradan çıkacak sonucu beklemeye başlamıştı. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, yapılan bu görüşme çok önemlidir. Sektöre çok önemli bir moraldir. Burada verilen siyasi ve ekonomik mesajlar Türkiye-Rusya İlişkilerinin geleceği açısında da oldukça önem taşımaktadır. Görünen o ki verilen fotoğraf ülke arasında artık bir normalleşme olacağını ve ilişkilerin rutin düzeye gireceğinin mesajıdır. Son derece olumlu geçen görüşmeler sonrasında her iki ülke de bu ilişkilerin daha da ileriye gitmesi adına çok büyük bir adım atmışlardır.

Bu süreçte ‘Önce Vatan’ diyen sektör, geleceğe umutla bakıyor!

Bu yıl turizmde her konuda olumsuz bir yıl yaşadık. Yaşanan olaylar ve peşi sıra aksilikler sektörü oldukça rahatsız etti. Çok sayıda otel bu sezonu es geçti. Açmadı. Açan oteller bir umuttur diyerek çalışmalar yaptılar. Çok sayıda acente, otel ve esnaf batma noktasına geldi. Yine çok sayıda insan sektörel işsizliği yaşadı. Sadece Rus krizi ile kalmayan bu gelişmeler sonrasında yaşanan alçakça darbe girişimi sonrasında yaşanan sıkıntılar da bu olumsuzlulara eklenince zaten pamuk ipliğine bağlı turizmciyi iyice zora soktu. Her fırsatta önce vatan diyen sektör şimdilerde Türkiye’nin Almanya’dan sonra ikinci büyük pazarı olan Rusya’dan gelecek güzel haberleri bekliyor. Tüm bu olumsuzlukların ardından Rusya’da gerçekleştirilen Erdoğan ve Putin görüşmesi bu bakımdan oldukça önemlidir.

Bu bir süreç işidir!

Dün yapılan görüşmeden sonra, hemen bugün her şeyin 2015 kasım öncesine dönemsini beklemek ise hayaldir. Bu bir süreç işidir. Süreç işlemeye başlamıştır. Putin, yaptığı açıklamasında sürecin zamana yayılacağını söylemiştir. Her iki ülke heyetleri sık sık biraya gelerek görüşmeler yaparak sıkıntılı durumları aşmak için toplanacaktır. Bu bakımdan yine de sabır diyerek bekleyip süreç içerisinde gelen güzel haberlerle yolumuza devam edeceğiz. Türkiye’ye charter uçuşlarına yeniden izin verilmesi ile ilgili yapılan açıklamada ise güvenlik kelimesi yani ulusal güvenlik ve uluslararası terör kaygıları ön plana çıkmaktadır. Eğer güvenlik tam sağlanırsa bu konuda herhangi bir sorun olmayacağı en kısa sürede de charter uçuşlarına yeniden izin verileceği ifade edilmektedir. Hatırlanacağı gibi geçen hafta Türkiye’ye gelen Rusya heyeti bu konuda incelemeler yapmış ve oluşturduğu raporu da Rus hükümeti ve Putin’e sunmuştur. Şunu açıklıkla söylemeliyim ki, yaşadığım bir bölge olan özellikle bölgemiz Antalya güvenli bir bölgedir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın, Rusya’nın da…

Rusya’nın uyguladığı vize ise özellikle ticari anlamda yine ayrı bir sıkıntıdır. Bununda gözden geçirilerek, bu süreçte kaldırılacağını düşünüyorum. Türk vatandaşlarının turistik ziyaretlerine uygulanan vizenin tekrar kaldırılması konusunda talebin dile getirilmesi ile Rusya Dışişleri ve güvenlik kurumlarının  ulusal güvenlik ve uluslararası terör kaygıları nedeniyle bu aşamada buna karşı çıktığı vurgulanıyor. Bunu da bekleyip göreceğiz.

Şunu açıkça söylemeliyim ki, sektördeki ilgili kişiler ile yaptığım röportajlarda bu senenin artık bu şekilde geçeceğidir. Sektör 2016 yılının bir an önce bitmesini ve bir daha hatırlamamak üzere uğurlamak istiyor. İyisi ile kötüsü ile bu seneyi unutmak isteyen sektör gözünü gelecek yıla çevirmiş durumdadır. Rusya ile yaşanan bu pempe tablonun Avrupa pazarı ki özellikle Almanya’da da sürmesi ve öncelikle güvenli bir bölge olduğumuzu her fırsatta dile getirip, gereken lobiyi yaparak bu işi artıya çevirebileceğimizi düşünüyorum. Şimdiden çok iyi çalışmalı, sektördeki her dinamiğin harekete geçmesi ile bu başarılmalıdır. Bu arada yıllarca yaptığımız Rus turist nasıl olsa geliyor! Tembelliğini de bir kenara bırakıp yeni ve alternatif Pazar arayışlarını mutlaka sürdürmeliyiz.

İran’dan sevindirici haber…

Bu arada bir sevindirici haberde İran’dan geldi. Yaşadığımız iğrenç 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İran tarafından seyahat acentelerine konulan tur bilet satış yasağının, yapılan bir açıklamayla İran akanlar Kurulunun aldığı karar sonrası kaldırılması da sektörü bir hayli sevindirmiştir. Bu da sektör adına çok öneli bir gelişmedir.

Kamu izin yasağı kalktı 9 gün bayram tatili ilaç gibi gelir!

Yine sektörü sezonun kalan bölümünde hareketlendirecek olan Kamuya uygulanan yasağın kaldırılması da adeta ilaç gibi gelecektir. Kurban bayramının da 9 gün tatil olacak olması ile bu dönemi yoğun yaşayacak olan turizm sektörü bir nebze de olsa nefes alacaktır. Her şeye rağmen Türk turizm sektörü dimdik ayaktadır. Geleceğe de umutla bakmaktadır. İnanıyorum ki 2017 ile başlayacak yükseliş, 2018 yılında tavan yapacaktır. Buna gönülden inanıyorum.