'YENİ NESİL TURİZM YÖNETİCİLERİ (TEŞEKKÜRLER)'

Royal Garden Beach Satış Pazarlama & Ön Büro Müdürü Erdi Özen yazdı

'YENİ NESİL TURİZM YÖNETİCİLERİ (TEŞEKKÜRLER)'

Sevgili Turizm okurları,

Hemen hemen bu Covid-19 efendi aramıza girmeden önce, kendimi olumsuz olaylarda bile olumlu sonuçlara odaklanmayı, yaşadığımız her bir olayın bir şekilde kendi adımıza iyi bir sonuç getireceğini düşünmeye ve öğreti üzerinde kendimi geliştirmeye çalışıyordum. (Hala çalışmaktayım.) Ancak her geçen gün bu konuda kendimi daha fazla zorlamak zorunda kalıyorum. Çünkü her bir yeni güne ‘aaaaaaa’ demeden başlayamaz olduk.
Milyon euroluk yatırımların olduğu bu turizm sektörünü günü birlik kararlar ile gündeme bomba gibi düşen yeni kararlar ve uygulamalar ile yönetmek nasıl bir olgudur anlamış değiliz. Sektörün içinde olan yöneticiler kendi çalıştıkları şirketlerde en az altı ay önceden yıllık planlamasını yapıp, buna göre pozisyon alırken, turizm sektörün genelini günlük ve ani kararlarla yönetilmesi milyonlarca insanı çok ciddi durumlara sokmakta. Sektörün idamesi ve içindekiler için bu durumun değişmesi ve turizmin daha sağlam adımlarla ilerleyebilmesi için kısa vadeli değil, uzun vadeli planlar ile sektöre entegre edilmesi şart. Bunların ne olduğu konusuna girmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Yıllardır çoğu platformlarda bu konular sürekli bahsedilmekte. Küçük bir örnek vermek gerekirse arz – talep dengesi ve sürdürülebilir turizm!!!!!!

Bu girişi geçtikten sonra aslında bu yazımda turizm de bazı orta ve üst düzey yöneticilerden bahsetmek istiyorum. Böylesine bir dönemden geçerken, biz turizm çalışanları olarak mümkün olduğunca en az zararla atlatmaya çalışıyoruz. Böylesine güç otoritelerin olduğu bir sektördebence en iyi işi özellikle bazı yeni nesil turizm yöneticileri çıkartıyor.

Bunlar Kim ?  Her yıl faklı farklı sebeplerden dolayı kriz silsilesine maruz kalıp,  hala turizm sektörü için çalışan, ayrıca hem yatırımcıları hem de turizme gönül vermiş tüm turizm çalışanları bir arada tutmaya çalışan denge noktasında kilit rol oynayan gizli kahramanlardır. Geçmişe göre baktığımızda yeni nesil yöneticiler çok ciddi bir yol aldığını görmezden gelemeyiz. Teknoloji ile birlikte yöneticiler artık bilgiyi paylaşmaktan korkmuyor. Evet! Belki turizme yeni kalifiyeli turizmci yetişmiyor ancak mevcut kadro kendini hızla geliştiriyor ve yeniliyor. Umarız iyi örnekleri her geçen gün daha fazla görürüz.

Dedim ya gizli kahramanlar! Peki bu kahramanlar ne yapıyor. Özellikle bu krizlerden sonra yeni nesil yöneticiler ‘ Birlikten güç doğar’ temasıyla yardıma ihtiyaç duyan her bir sese destek olmayı görev bilmiş. Desteği sadece ne para olarak görüyorlar, ne de sadece sırt sıvıyorlar. Bu destek olma kelimesini tam anlamıyla yerine getirmeye çalışıyorlar. Çoğu kesime göre bu görevi bir hayli doğru uygulaması ise takdire şayan.

Böyle bir dönemden geçerken, yeni nesil turizm anlayışı ortaya çıkarken, yeni nesil yöneticilere daha fazla önem ve fırsat tanınmalı. Hani bir atasözü var ya  ‘körler sağılar birbirini ağırlar.’ Mantığından çıkıp, ellerinden ne geliyorsa onu ortaya koyan, turizmin idamesini görev edinmiş ve bu yolda sadece söylemleri ile değil de, yaptıkları ile anılan insanlara platformalar da daha fazla yer ve kulak verilmeli. Belki de bu şekilde,yeni dünya turizminde, yeni nesil turizm yöneticileriyle birlikte ülkemizi daha fazla talep gören bir turizm destinasyonu haline getirebiliriz.

Artık eskisi kadar karamsar bakmıyoruz yarınlara. Ne kadar olumsuz noktalar çok olsa da böyle bir dönemde bile kenetlenmiş turizm çalışanları ve destekçileri var oldukça umutlar her daim olacaktır. Bu birlik beraberliğe az ya da çok, kimin ne kadar etkisi varsa, ayrıca bu farkındalığı yaratıkları için hepsine buradan teşekkür ederim.

Umarız bu çabaları gerekli yerler gerektiği gibi görür ve gereği için desteklerini eksik etmezler.

Her zaman bir umutla Turizm ile kalın.

Erdi Özen /Royal Garden Beach Satış Pazarlama & Ön Büro Müdürü